Elverum värmeverk, Norge

Elverum värmeverk, Norge

Bakgrund:

Värmeverket i Elverum ägs av Eidsiva Bioenergi,  ett dotterbolag till Eidsiva-koncernen som är den tredje största fjärrvärmeproducenten i Norge. Värmeverket består av en 10 MW hetvattenpanna från Jernforsen som eldas med returträ. För att öka andelen förnybar energi i elnätet och sänka värmeverkets kostnader valde Eidsiva Bioenergi att investera i en ORC-turbin från Againity.

Vår lösning:

Againity levererade ett automatiserat ORC-system med en maximal kapacitet på 450 kW elproduktion. ORC-systemet möjliggör elproduktion från värmepannans hetvatten. Totalt förväntas systemet  producera 2,1 GWh elektricitet årligen, motsvarande årliga utsläppsbesparingar på 1890 Co2-ekvivalenter vid ersättning av europeisk marginalel. Eidsiva bioenergi har valt att teckna ett serviceavtal med Againity för att säkra en lång livstid och minimalt underhåll.


Ägare: Eidsiva Bioenergi AS
Ort: Elverum, Norge
Befintlig panna: 10 MW hetvatten
Bränsle: Returträ
Värmeproduktion: 55 GWh/år
Temp pannkrets: 160 °C
Temp fjv-retur: 62 °C
Againitys leverans: ORC AT400
Max kapacitet: 450 kW
Förväntad elproduktion: 2100 MWh el/år


Againitys ORC maskin er har kun topp kvalitets komponenter med leverandører som Grundfoss, ABB, Siemens, i tillegg til Againitys egen patenterte kvalitetsturbin. Det gjør at oppetiden er svært høy, vedlikeholdet er minimalt og ORC’en bare tikker og går som en pengemaskin.
Againity har svært god service med fast person på teknisk vedlikehold. Han kan vi ringe når som helst og svarer alltid.

Roy Hovden, leder Eidsiva Varme Elverum

I et Norge som går mot et kraftunderskudd om noen år, så kan installering av ORC-enheter i flere varmesentraler være en del av løsningen, for å bidra til mer kraftproduksjon. En av fordelene med strømproduksjon fra en ORC-enhet, er at strømmen kan produseres når behovet for strøm er størst, for eksempel på de kaldeste dagene midt på vinteren.

Daglig leder Trygve Mellvang Tomren-Berg i Norsk Fjernvarme til Energiaktuelt.no 14.1.24